Teplé letné dni vystriedala zima a s ňou dorazilo i typicky sychravé počasie. Striedavé podnebné podmienky a záťažové zmeny, ktorými je náš organizmus čoraz viac vystavovaný, znamenajú veľké riziko a najmä nebezpečenstvo pre imunitný systém. Ak sa chcete dozvedieť ako si môžete v nadchádzajúcich chladných mesiacoch efektívne ochrániť zdravie a zároveň podporiť obranyschopnosť imunitného systému, čítajte ďalej.
Poruchy imunitného systému môžu byť rôzne. Najčastejšie sa v zime môžeme stretnúť s výskytom infekčných ochorení dýchacích ciest, ako aj s ťažkými močovými a tráviacimi ťažkosťami. Výnimkou niesu ani nepríjemné opary, kožné ochorenia, či chronická únava, ktorá je častokrát spôsobená práve deficitom denného svetla a nedostatkom teplých slnečných lúčov, na ktoré sme boli počas leta zvyknutí.
Najlepším spôsobom, ako predísť opakovaným návštevám u lekára je venovať zvýšenú pozornosť prevencii. Konzumáciou antibiotík, či inak chemicky upravovaných liekov si nepomôžete, pretože práve tie sú, najmä pri chronických ochoreniach, iba dočasným riešením. Spýtajte sa sami seba – viete sa v dnešnom uponáhľanom svete zastaviť a dopriať si dostatok času na to, aby ste vnímali svoje telo a súčasne počúvali jeho potreby, ktoré neustále signalizuje? Mnohí z nás takúto, možno na prvý pohľad nepodstatnú vec, podceňujú. Ja to však volám „regeneračný elixír”, ktorým naše telo disponuje a ktoré dokáže spraviť s našim organizmom a imunitou ozajstné divy.
5 základných tipov na posilnenie imunity v zime:
- kvalitný a dostatočný spánok
- eliminácia stresu
- aktívny odpočinok a relax
- dostatočný pohyb
- pravidelná a vyvážená strava bohatá na bielkoviny, vitamíny, minerály a stopové prvky
Čo by nemalo chýbať vo vašom jedálnom lístku?
- dostatok ovocia (pomaranče, kivi, grap, mango, čučoriedky)
- dostatok zeleniny (karfiol, brokolica, kaleráb, paradajky)
- denný prísun minerálov (horčík, selén, zinok)
- ryby, hydina, strukoviny a celozrnné obilniny
- citrón, cesnak, cibuľa, zázvor, med a šípky
- kyslá kapusta a tekvica hokaido
- vlašské orechy, tekvicové semiačka, ovsené vločky
- za studena lisované rastlinné oleje (olivový, tekvicový, ľanový)
- výťažky z echinacei a goji
- nevyprážajte
- nepoužívajte biely cukor a bielu múku
- nepite alkohol, sladké nápoje
- nemajte jednostrannú stravu
- nejedzte posledné dve hodiny pred spaním
- vyhnite sa veľkým porciám, nepravidelnému stravovaniu
- pri konzumácii sa neponáhľajte a nevykonávajte súčasne iné činnosti
- nejedzte vo vypätých situáciách (za účelom zmiernenia stresu, strachu, neistoty, apod.)