Aj vy sa pohrávate s myšlienkou zmeny životného štýlu v prospech svojho zdravia? Nejde vám do hlavy, prečo bývate opakovane chorí a posledné, čo by ste privítali je čas strávení doma, zaplavení vreckovkami, či s nepríjemnými bolesťami, ktoré nie a nie skončiť? Častokrát pociťujete únavu, máte problémy s pleťou alebo trávením? Može byť za tým skryté zápalové ložisko vo vašom tele. V tomto článku sa preto zameriame na možnosti prevencie zápalových procesov, vymenujeme si aké potraviny by nemali chýbať vo vašom jedálničku a naopak, spomenieme tie, ktorým sa treba vyhýbať.
Čo je zápal?
Zápal v tele je veľmi zložitá a prirodzená obranná reakcia organizmu na poškodenie spôsobené biochemickými, alebo imunologickými zmenami. Pokiaľ nieje zápal správne liečený, môže prejsť až do chronickej formy, pri ktorej klasická liečba liekmi nezaberá. Pokiaľ áno, tak obvykle bez väčšieho efektu.
5 úspešných potravín v boji proti zápalom
1. Omega-3 mastné kyseliny
Potraviny obsahujúce omega 3 sú efektívnymi pomocníkmi pri prevencii vzniku zápalov. Patria sem ryby ako losos, tuniak, treska, sardinky, makrela a pstruh. Okrem toho tiež netreba zabúdať na orechy, ľanový olej, ľanové semienka, chia semená ako aj avokádo.
2. Zelenina a ovocie
Zelenina a ovocie prináša obrovské množstvo antioxidantov, vďaka ktorým dokážeme ochrániť bunky a predchádzať ochoreniu kĺbov. Výborné je konzumovať všetky zelené potraviny – ich zelené farbivo chlorofyl má výrazné protizápalové a hojivé účinky, vysoký obsah enzýmov a pôsobí zásadotvorne. Z ovocia treba vyzdvihnúť ananás, ktorý obsahuje protizápalovú a liečivú látku bromelín. Taktiež elixír mladosti a jeho vzácne plody z Goji (kustovnice) sú doslova nabité vitamínmi a antioxidantmi.
3. Zázvor, kurkuma, klinčeky
Tieto koreniny netreba predstavovať, určite ich všetci dobre poznáte. Okrem zdravotných benefitov, ktoré prinášajú, sú tiež jedinečné svojou schopnosťou blokovať zápaly a zmierňovať bolesti, či opuchy.
4. Olivový olej
Používate v kuchyni kvalitný extra panenský olivový olej? Pokiaľ nie, vrelo odporúčam. Obsahuje totiž mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú vysoko účinné proti zápalom, artritíde a tiež chránia pred vznikom srdcovo-cievnych ochorení.
5. Cibuľa a zelený čaj
Cibuľa je známou zásobárňou fytochemikálií, ktorá priaznivo zmierňuje zápaly a zároveň je zázračnou potravinou, plnou užitočných látok s protirakovinovými účinkami. Zelený čaj zasa tlmí zápaly a obmedzuje problémy s kĺbmi.
6 škodlivých potravín podporujúcich vznik zápalov
1. Vyprážané jedlá
Kto by nemal rád hranolky, obľúbený vyprážaný syr, či poriadny rezeň? Netreba to však s vyprážanými jedlami preháňať, nakoľko pri ich príprave dochádza k vzniku toxínov, ktoré podporujú vznik zápalových procesov ako aj kardiovaskulárnych ochorení.
2. Hydrogenované tuky a trans-tuky
Margarín, stužené rastlinné tuky, ako aj iné spracované potraviny, pri ktorých boli použité nekvalitné suroviny zvyšujú podiel zlého LDL cholesterolu i hladinu triglyceridov a podporujú tvorbu zápalových procesov, obezity a mnohých ďaľších ochorení.
3. Omega-6 mastné kyseliny
Spomenuli sme si, že konzumácia omega-3 mastných kyselín ochraňuje organizmus pred zápalmi. Naopak, omega-6 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v niektorých druhoch mäsa a mliečnych výrobkoch môžu podporiť vznik zápalu, pokiaľ majú v strave vysoké zastúpenie. Primeraný pomer omega-6 a omega-3 mastných kyselín je 3:1, no tento pomer zvykne byť u každého jednotlivca individuálny.
4. Cukor a sladkosti
Zoznámte sa s takmer najväčším vinníkom vzniku zápalových procesov v tele – s cukrami a jednoduchými sacharidmy. Tie spôsobujú nielen zápal, ale aj výkyvy hladiny krvného cukru.
5. Mliečne produkty
Nie každý organizmus dokáže spracovať kazeín a laktózu nachádzajúcu sa v mliečnych produktoch, preto je vždy lepšie siahnuť radšej po zakysaných mliečnych výrobkoch.
6. Výrobky z pšenice a iných obilnín
Výrobky z pšenice a iných obilnín sú častokrát kyselinotvorné a rizikové nielen z hľadiska vzniku zápalov. Osoby trpiace intoleranciou na lepok by mali spomínané produkty úplne vylúčite zo svojho jedálnička.